Kodėl NĖRA gero ir blogo maisto arba 5 dažniausi mitybos mitai

Prieš keliasdešimt metų, kai pradėjo lįsti nutukimo problema, visuomenė ėmė ieškoti atpirkimo ožio - kas gi kaltas, kad aš tunku? (nes pats, niekaip negaliu būti, čia matyt valdžia į maistą kažko beria). Taigi dalinuosi dažniausiais mitais:
1. Cukrus - visų ligų šaltinis.
Ne. Cukrus nėra nei kancerogenas, nei pats iš savęs skatina nutukimą. Tai tiesiog yra koncentruotos energijos šaltinis, kurį perdozuoti labai lengva - juk žiūrint komediją labai lengva sulapnoti šokolado plytelę (~500kcal), tuo tarpu tokį energijos kiekį gauti su kitais maisto produktais kiek sudėtingiau, pvz.: sulapnoti 7 kiaušinius turbūt būtų sunkiau. Bet tai tėra energija, ir visai nesvarbu ar ją gausite su cukrumi ar su kitais maisto produktais, tai ta pati energija, kurios PERTEKLIUS virs riebalais, tik kaip ir minėjau, cukraus perdozuoti yra kur kas lengviau.
2. Suvalgyta bandelė iš karto nusės man ant šlaunų.
Ne, nenusės, vėl - reikėtų žiūrėti į visumą, jei tikrai svajojot apie bandelę riebiu šokolado įdaru ir nusprendėt ja pasilepinti vietoj pusryčių, niekur ji nesės. Tačiau jei ką tik sukirtot riebią cepelinų porciją su spirgais ir desertui ketinat save apdovanoti KRUSUSANU (iš bankucheno klipo) su karamele - bėdos su svoriu gali būti.
3. Jei suvalgysiu ledų - užsikimš kraujagyslė, susiformuos aterosklerotinė plokštelė (ne, tai jei studijuoju mediciną, reikia karts nuo karto mandresnį žodį panaudot), plyš ir mane ištiks infarktas.
Ir vėl - NE. Ne, ne, ne. Sveikatai įtakos turi daugybė dalykų: alkoholis, rūkymas, judėjimas, mityba, STRESAS. Jei nuėjęs į kavinę rausite sau plaukus, nes nerandat patiekalo be gliuteno ar be cukraus, įtampa pakenks ne mažiau nei bulkos riekė su 5 gramais sviesto.
4. Gliutenas - keiksmažodis, baubas, piktadarys konkuruojantis su Voldemortu iš Hario Poterio. Yra tokia liga celiakija - lėtinė plonojo žarnyno liga, kurią provokuoja šis baltymas - gliutenas. Sergamumas ~0.3% t.y. galimai 3 žmonės iš 1000. Nėra daug, kad kiltų visuotinė panika. Taip pat egzistuoja neceliakinis jautrumas gliutenui, kuris įvairiais duomenimis svyruoja nuo maždaug 0,6 iki 5% visų gyventojų. Todėl, jei jūs nepriklausote nei vienai iš šių dviejų grupių, gliuteno bijoti absoliučiai neverta.
5. Egzistuoja blogas ir geras maistas.
Mano akimis - nelabai. Tiesiog yra maistas su aukšta maistine verte ir yra su žemesne ar labai žema. Raciono pagrindą turėtų sudaryti aukštos maistinės vertės produktai - kuo mažiau apdirbti, kuo sezoniškesni, spalvoti, kvapnūs ir skanūs, geriausiai iš senelių ūkio ar daržo. Bet jei papuola vienas kitas mažos maistinės vertės produktas - kelti panikos neverta. Vis tik tai nėra nuodas ir jei naudos iš jo negausit, nedažnas vartojimas žalos taip pat nepridarys - tiesiog vartojant tokius produktus vertėtų būti sąmoningiems, skaityti etiketes, atkreipti dėmesį į energijos kiekį ir stengtis nepadauginti, o jei ir padauginot, negraužti savęs, o tiesiog kaip įmanoma greičiau grįžti prie sau įprastos mitybos.
Reikia suvokti - kad nėra žalingo, pavojingo, nuodingo, riebalus kaupiančio produkto kaip ir nėra vieno visą žalą panaikinančio ir riebalus sudeginančio stebuklingo užpiliuko. Ne maistas kaltas, o mūsų požiūris, mūsų priimami sprendimai, mūsų įpročiai. Kai suvoki, kad žmogau, pats esi atsakingas, dingsta visi mitai ir baubai, nebereikia nieko drausti ir riboti, tiesiog sąmoningai valgyti.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Advento kalendorius ir NEBRANGIOS idėjos, ką į jį dėti!

Kaip TEISINGAI MAITINTIS? Vienos dienos mitybos pavyzdys.

Atradimas! Gertuvė Minglemoose