Top 5 klaidos, dėl kurių nekrenta svoris
1. Suvalgote vaiko maisto likučius. Aišku, sakysite kas gi ten yra ta vaikiška porcija ar jos likutis. BET jei ir pusryčių ir pietų ir vakarienės likučius tenka baigti? O dar ir braškių pieno kokteilio pusė stiklinės, negi išpilsi? O ir vaikučiai ne tokie gurmanai ir valgo greičiausiai ne kuskuso tartarą su anties koja, o kokį tai miltinį patiekalą ar tai kotletuką su bulvikėm, tai tikimybė, kad nors kiekis ir nedidelis, bet kalorijos gan koncentruotos - yra. Per dieną laisvai gali susidaryti 200-400kcal, o būtent tokį kiekį ir siūloma mažinti, kad susidarytu deficitas sveikai metant svorį.
2. Neįskaičiuojat skystų kalorijų. Taip, kava tonizuoja ir kažkiek greitina medžiagų apykaitą, bet tik ne ta "sirupinė" iš mėgstamų kavinių. Visi limonadai, sultys - nebylios cukraus bombikės, troškulio nenumalšina, sotumo nesuteikia, o kalorijų per dieną prideda nemažai.
3. Valgot sveikai, bet neskaičiuojat kiek. Svorio metimo pagrindas sukurti deficitą, t.y. suvalgyti mažiau, nei sunaudojate. Labai paprasta matematika. Ir visai nesvarbu iš kur tos kalorijos ateina, jei jų gausite tiek pat kiek sunaudojate kad ir valgant sveiką maistą, svoris stovės vietoje.
4. Dažnai valgote restoranuose ar kavinėse. Lai nesupyksta kavinių ir restoranų šeimininkai, bet kad ir salotos restorane, tikrai ne tas pats kas salotos pagamintos namie. Gaminant patiems, lengviau kontroliuoti sudedamasias dalis, padažo kiekį ir riebumą. Geriausi restoranai žinoma naudoja kokybiškus produktus, bet tokie tikri kokybiški padažai dažnai būna labai kaloringi, jau nešneku žinoma apie greituosius restoranus, kur pilna nereikalingų sudedamųjų dalių, o majonezinis padažas dedamas tiesiai iš plastikinio indelio.
5. Valgot per mažai ir nereaguliariai. Dėl šito žmonės dažniausiai nustemba. Kaip taip įmanoma? Labai paprastai, aišku iš pradžių valgant mažai maisto sukuriamas nemažas deficitas, svoris krenta greitai (vanduo, riebalai ir raumenys), tačiau visa tai pamažu stoja. Organizmas įsijungia bado rėžimą, jam nebeužtenka gaunamų medžiagų gyvybinėms funkcijoms palaikyti, todėl jis sulėtina medžiagų apykaitą ir pradeda dėti visas maisto medžiagas į atsargas t.y. versti riebalais. Ir kada nors nebesugebėdamas šitaip maitintis žmogus, patiria yo-yo efektą, nea organizmas dar ilgai kaupia riebalus, kol suvokia, kad badas praėjo ir galima gyventi ramiau. Deja, dažniausiai medžiagų apykaita po tokių eksperimentų neatsiatato PLIUS kai krito svoris, deginote ir raumenis ir riebalus, o svoriui didėjant sugrįš tik riebalai. Todėl net jei sversite tiek pat kaip prieš pradedant laikytis dietos, vizualiai atrodysite prasčiau, nes kūno masę sudarys didesnis riebalų procentas.
2. Neįskaičiuojat skystų kalorijų. Taip, kava tonizuoja ir kažkiek greitina medžiagų apykaitą, bet tik ne ta "sirupinė" iš mėgstamų kavinių. Visi limonadai, sultys - nebylios cukraus bombikės, troškulio nenumalšina, sotumo nesuteikia, o kalorijų per dieną prideda nemažai.
3. Valgot sveikai, bet neskaičiuojat kiek. Svorio metimo pagrindas sukurti deficitą, t.y. suvalgyti mažiau, nei sunaudojate. Labai paprasta matematika. Ir visai nesvarbu iš kur tos kalorijos ateina, jei jų gausite tiek pat kiek sunaudojate kad ir valgant sveiką maistą, svoris stovės vietoje.
4. Dažnai valgote restoranuose ar kavinėse. Lai nesupyksta kavinių ir restoranų šeimininkai, bet kad ir salotos restorane, tikrai ne tas pats kas salotos pagamintos namie. Gaminant patiems, lengviau kontroliuoti sudedamasias dalis, padažo kiekį ir riebumą. Geriausi restoranai žinoma naudoja kokybiškus produktus, bet tokie tikri kokybiški padažai dažnai būna labai kaloringi, jau nešneku žinoma apie greituosius restoranus, kur pilna nereikalingų sudedamųjų dalių, o majonezinis padažas dedamas tiesiai iš plastikinio indelio.
5. Valgot per mažai ir nereaguliariai. Dėl šito žmonės dažniausiai nustemba. Kaip taip įmanoma? Labai paprastai, aišku iš pradžių valgant mažai maisto sukuriamas nemažas deficitas, svoris krenta greitai (vanduo, riebalai ir raumenys), tačiau visa tai pamažu stoja. Organizmas įsijungia bado rėžimą, jam nebeužtenka gaunamų medžiagų gyvybinėms funkcijoms palaikyti, todėl jis sulėtina medžiagų apykaitą ir pradeda dėti visas maisto medžiagas į atsargas t.y. versti riebalais. Ir kada nors nebesugebėdamas šitaip maitintis žmogus, patiria yo-yo efektą, nea organizmas dar ilgai kaupia riebalus, kol suvokia, kad badas praėjo ir galima gyventi ramiau. Deja, dažniausiai medžiagų apykaita po tokių eksperimentų neatsiatato PLIUS kai krito svoris, deginote ir raumenis ir riebalus, o svoriui didėjant sugrįš tik riebalai. Todėl net jei sversite tiek pat kaip prieš pradedant laikytis dietos, vizualiai atrodysite prasčiau, nes kūno masę sudarys didesnis riebalų procentas.
Komentarai
Rašyti komentarą